top of page
Yazarın fotoğrafıPIAPEX

KRİZ İLE MÜCADELEDE ÜRÜN YÖNETİMİ

Güncelleme tarihi: 3 Mar 2023



Yakın tarihin en kaotik dönemlerinden geçiyoruz. Önce tarihte sayılı benzeri olan hatta bazı açılardan benzeri olmayan bir pandemi dönemi yaşadı insanlık. Ardından hiç beklenmeyen bir coğrafyada savaş ortaya çıktı ve pandemi ile sarsılan teknoloji alandaki tedarik zincirine, gıda tedariği sorunu da eklendi. Şu sıralar ise bu iki krizin başrol oynadığı yepyeni global bir krizin eşiğindeyiz; stagflasyon! Yüksek enflasyon, artan talep ve bu talebi karşılayamayan arzın yanında her geçen gün artan işsizlik... Bunlara jeopolitik gündemler, iklim krizi, kuraklık ve enerji sorunları gibi uzun süredir dünya gündeminden düşmeyen konular da eklendiğinde işler daha da içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Bu tür zamanlar belirsizlikler ve sürekli değişen çevre koşullarıyla doludur.


Ülkeler, halklar ve bireyler için zor olan kriz zamanlarında, organizasyonlar da varlıklarını devam ettirebilmek için önemli sınavlar verirler. İşletmeler, ancak güçlü stratejiler ve krizleri fırsata çevirecek eylemlerle bu tür fırtınalardan sağ salim çıkabilirler. Kriz ortamlarında işletmelerin kalite, maliyet, kaynak yönetimi ve esneklik gibi alanlar

üzerinde her zamankinden çok daha fazla durmaları ve çözümler üretmeleri gerekmektedir.


Ürün geliştiren işletmelerde krizleri fırsata çevirecek en önemli unsurların başında ürün yönetimi gelir. Ürün yönetimi ürünlerin özelliklerini ve gereksinimlerini tanımlamak ve öncelik sırasına koymaktan sorumludur. Kriz zamanlarında ise mevcut ürün yol haritalarının yeniden değerlendirmesi ve pazarın ihtiyaçlarının karşılanması veya ortaya çıkan zorlukları ele almak için değişiklikler yapılması gerekebilir. Yeni özellikleri önceliklendirmek veya müşterilerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılamak için ürünün yönünü değiştirmek de buna dahildir. Proaktif hareket eden ve değişen koşullara uyum sağlayan bir ürün yönetimi yaklaşımı, kuruluşlarının krizleri aşmasına ve daha güçlü bir şekilde ilerlemesine yardımcı olur.

Profesyonel ürün yönetimi desteği alan işletmeler, onları kriz dönemlerinden güçlenerek çıkarabilecek çeşitli faydalar elde ederler.

  • Gelişmiş rekabet gücü

  • Artan verimlilik

  • Gelişmiş müşteri memnuniyeti

  • Daha fazla yenilik

  • Daha iyi kaynak tahsisi

İşletmelerin geleceği için bu kadar önemli olan bir alanda çoğu şirketin yaptığı hata ise ürün yönetimini ayrı bir disiplin olarak ele almak yerine ürün geliştiren ekiplerle idame etmeye çalışmaları ya da konuyu sadece pazarlamanın sınırlı alt başlıkları olarak değerlendirmeleridir. Oysa ürün yönetimi çoklu disiplinli (multidisciplinary) bir yapıdır ve profesyonel olarak yaklaşılmalıdır. Profesyonel ürün yönetiminin önemi ve gerekliliğinin farkında olan vizyoner işletmeler ise doğru ürün yöneticilerini istihdam etmekte zorlanmaktadır. Çoğu zaman şirketler ürün yönetimini bir dış hizmet olarak alarak bu sorunların üstesinden gelmektedir. Ürün yönetiminin harici bir hizmet olarak alınması işletmelere birçok fayda sağlamaktadır.

  • Özel uamanlığa erişim

  • Maliyet tasarrufu

  • Esneklik

  • Nesnellik

Kriz ortamlarında ya da durgunluk zamanlarında ürün yönetimi bir işletmenin hayatta kalma ve güçlü çıkabilmesi için hayati öneme sahiptir. İşletmelerin kaynaklarını en verimli kullanmaları, çevik kararlar almaları ve hızlı hareket etmeleri için ise profesyonel ürün yönetim hizmetini bir dış kaynak olarak süreçlerine dahil etmeleri en pratik ve etkili yöntemdir.





28 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commenti


bottom of page